Pages Navigation Menu

HämSY:n Pm-sisulisäloppuhuipentuman lämmin sää oli tehty Salamalaisille

Pm-sisulisäloppuhuipentuma käytiin paahtavassa kelissä viime viikonloppuna Tampereella. Lauantaipäivänä stadionilla kuulutettiinkin, että radan pinnasta mitattiin lämpö ja mittari näytti järisyttävät 51 astetta kuumuutta. Ei voi muuta todeta kun, että mondo oli tulessa. Kaksipäiväisten kisojen aikana aurinko ei poistunut kertaakaan Ratinan stadionilta, eikä tuulikaan päässyt yllättämään. Kuuma sää teki päivistä normaalia rankemman rutistuksen urheilijoille ja huoltojoukkojenkin rooli oli suoraan sanottuna korvaamaton. Kuumasta kelistä piittaamatta vielä lisää lämpöä toi Salaman urheilijoiden loistavat suoritukset.

Lauantai 27.7. 1. kisapäivä

Lämmöstä huolimatta vai pitäisikö sanoa, että lämmön ansiosta Forssan Salaman urheilijat pääsivät lauantaina mallikkaasti kilpailutunnelmaan, kun heti kilpailujen ensimmäisessä lajissa Salaman Minja Kaunisharju huudatti Forssasta saapunutta kannustusjoukkoa T9 keihäässä ottamalla ensimmäisen piirinmestaruuden tuloksella 15,15. Samaan aikaan pituushyppypaikalla oli käynnissä T15 pituus ja Salamasta mukana hyppäämässä oli juuri 14-15-vuotiaiden SM-kilpailuihin valmistautuva Oona Syyri, joka kävi tiukkaa taistelua piirinmestaruuspronssista, mutta joutui tällä kertaa taipumaan Hämeenlinnan Moona Mäkelälle lopulta vain 6 cm. Lopputuloksena 4. sija Syyrille. Onneksi stadionilta löytyi toinenkin pituushyppypaikka, jossa samalla hetkellä Salaman Niklas Vuori kilpaili P14 3-loikassa ja otti sieltä komeasti piirinmestaruuspronssin tuloksella 9,75 ja kun tämä kaikui stadionin kaiuttimista, niin Salaman Juho Touru hyppäsi korkeuksiin korkeushyppypaikalla ottaen itselleen myös pronssisen mitalin tuloksella 142.

Huipentuman ensimmäiset lajit olivat siis saatu päätökseen ja Salamalla plakkarissa jo kolme piirinmestaruusmitalia. Katsomossa alettiin ihmetellä, että mitähän tästä vielä tulisikaan..

Seuraavaksi siirryttiin ensimmäistä kertaa juoksuradoille, jossa oli starttaamassa T13 60 metrin alkuerät. Siellä Salamalta edustamassa oli tyttönelikko Erika Pyykkö, Miisa sekä Malla Tuomola ja Laura Touru.  Tästä nelikosta Finaalin selviytyi Pyykkö, joka lopulta otti finaalin haltuunsa ja ylitti maaliviivan ensimmäisenä ajassa 8,37. Näin oltiin saatu jo päivän toinen piirinmestaruuskin Forssaan.

Mainittakoon tässä välissä, että oli hienoa nähdä, kun T9 40 metrin matkalla Salamalta oli mallikkaasti mukana pirteä tyttöviisikko: Pinja Kallionpää, Minja Kaunisharju, Vendi Lehtimäki, Alissa Hirvonen ja Sohvi Mero.

Koko lauantaiaamun urakoinut Niklas Vuori oli juuri kerinnyt 3-loikan palkintojen jaosta P14 kuulan heittopaikalle yhdessä Salaman Niilo Virran kanssa. Pojat laittoivat kalkin pöllyämään ja Vuori työnsi neljännellä heitoillaan 10,70m. Tämä heitto tarkoitti sitä, että piirinmestaruus hopea matkasi Vuorelle. Niilo Virta työnsi myös neljännellä heittokierroksellaan kisansa parhaan 9,70m, joka oikeutti 7. sijaan,.

Juoksuradoilla siirryttiin 100 metrin lähtöviivalle. Seuraavaksi vuorossa olivat T14 100m. Viivalle oli Salamalta ilmoitettu kivenkova kaksikko Amanda Lehtimäki ja Maisa-Kaisla Tuomola. Finaalissa tytöt pääsivät hyvin telineistä ylös ja Amanda oli päättänyt ottaa Salamalle päivän kuudennen mitalin. Amandan aika 13,55 ja sijoitus kolmas. Maisa-Kaisla ei antanut missään vaiheessa periksi vaan taisteli itsensä viidenneksi ajalla 13,72.

Pyykkö jatkoi pikamatkalla saamaansa räjähtävyyttä myös T13 pituudessa ja ponnisti lankulta 4,80m, mikä tarkoitti, että piirinmestaruuden lisäksi myös hopea matkasi Forssaan.

Tasainen tahti Salaman toimesta palkintopallilla jatkui, kun yhden piirinmestaruuden jo ottanut Minja Kaunisharju hyppäsi todella kovatasoisessa T9 pituudessa pronssille tuloksella 3,63m. Samassa kilpailussa seurakaveri Vendi Lehtimäki sijoittui tiukasti heti neljänneksi hyppäämällä komeasti 3,51m.

Myös kiekkoringissä nähtiin Salamaista juhlaa, kun T12 sarjassa Salaman Vanessa Salminen teki loistotuloksen 32.84m, jolla irtosi piirinmestaruus kotiin. Samassa kilpailussa Salaman Julia Vuori kisasi hienosti neljänneksi heittäen tuloksen 24.26m jääden pronssista vain 37cm.

100 metrin kilpailussa oli siirrytty poikien vuoroon, jossa Salamalta kisasi Ali Alhulaiwafi ottaen ensimmäisensä piirinmestaruusmitalin pronssin värisenä juostuaan 100m aikaan 13,33. Jälkeenpäin ajateltuna tämä taisi olla lämmittelyä vain, koska yleisurheilupiireissäkin kuninkuusmatkan viitan yllensä saanut 800m juostiin P14 toimesta klo 14.25. Terävästä loppukiristään tunnettu Ali käytti jälleen tavaramerkkiään hyväksi ja ratkaisi piirinmestaruuden Salamalle 100 metriä ennen maalia. Digitaalit pysähtyivät stadionilla aikaan 2.24,26.

Keihäänheittopaikalla Salaman vahva vire yltyi, kun siirryttiin P13 sarjaan. Salamasta mukana oli kesän aikana huimasti kehittynyt Juho Touru, joka viskoi tässä kisassa oman henkilökohtaisen ennätyksensä seuraavalle kymmenluvulle. Kolmannella heitolla 41,83m. Kaksi viimeistä heittokierrosta näyttivät, että Juholla ei ole vaaraa enää menettää kakkossijaa ja näin piirinmestaruushopea keihäästä oli tosiasia.

Pitkät juoksumatkat jatkuivat ja vuorossa oli T12 1000m. Tällä matkalla on normaalisti totuttu näkemään Salaman Miranda Lehtimäki ja niin oli myös lauantaina, kun lähtölaukauksesta tytöt lähtivät liikkeelle. Ensimmäinen kierros mentiin vielä tasaisissa merkeissä, mutta toisella kierroksella takasuoran auettua Miranda määräsi tahdin. Ja arvatakin saattaa, että se tahti oli piirinmestaruusvauhti. Loppuaika maalissa 3.27,42, joka riitti tässä kisassa kultaan.

Ensimmäinen kilpailupäivä saatiin lopettaa loistavissa tunnelmissa, kun jäljellä olivat enää pitemmät aidat ja esteet. T14 300m aitajuoksussa Salaman Maisa-Kaisla Tuomola halusi päättää päivän piirinmestaruuteen juoksemalla parhaan ajan 48,10.

Saldona lauantailta oli siis yhteensä 14 mitalia, joista 6 oli kultaisia, 3 hopeaa ja 5 kuparista.

Sunnuntai 28.7. 2. kisapäivä

Toinen kilpailupäivä aloitettiin yhtä lämpöisessä kelissä, kun lauantainakin. Kaikkihan tietää, että mitä se tarkoittaa. Ensimmäinen laji klo 10.00 T12 keihäs. Forssan Salamasta oli mukana Vuorten perheen nuorempi eli Julia. Jos edellinen kisapäivä oli Isoveljen juhlaa, niin nyt pikkusisko laittoi heti aamusta kaiken peliin ja nappasi piirinmestaruuden nimiinsä järisyttävällä tuloksella 32.60m.

Tämän jälkeen siirryttiin etusuoralla, jossa valmisteltiin jo aitajuoksua 60m ja 80 metrille sekä samalla pienimuotoista salamanäytöstä, mutta ennen kilpailua sitä ei vielä uskaltanut aistia. Siellä nimittäin nähtiin niin sanotusti vahvaa forssalaisosaamista, kun Vanessa Vesala T10 sarjassa aitoi 60 metrin aidat mallikkaasti omalla ennätyksellään 11,62 ottaen Forssaan piirinmestaruushopeaa. Samoin teki myös Etunimikaima Vanessa Salminen T12 sarjassa ottaen samalta matkalta myöskin hopeaa hienolla ajalla 10,56. Aidoissa siirryttiin tämän jälkeen T14 80m aitajuoksuun, ja Salaman Maisa-Kaisla Tuomola aitoi matkan aikaan 13,01 ja se tarkoitti yhtä pronssista mitalia lisää kotiin viemiseksi. Näin teki myös Oona Syyri T15 sarjassa painellen 80m aidat 12,95 ja mitalitahti jatkui pronssilla.

Vanessa Vesalan mitalitahti jatkui seuraavassakin lajissa, kun siirryttiin keihäspaikalle, jossa T10 aloitti yhteensä 18 kilpailijaa. Vesala teki viimeisellään heitolla nappisuorituksen, 19.84m ja otti 3. sijan haltuunsa. Hopean lisäksi siis myös pronssi matkasi Forssaan.

Syyrikin jatkoi urakoimista heti juoksujen jälkeen kolmiloikkapaikalle, jossa oli hieman ongelmaa askelmerkin kanssa, mutta siitä huolimatta muutama komea loikka onnistui ja viralliseksi lopputulokseksi Syyri löi 10.73m -0.2 vastaiseen. Tulos oli sellainen, että hopeahan sieltä tulee. Piirinmestaruuskaan ei ollut kaukana, sillä voittajan tulos 10.78m.

Toinen kilpailupäivä alkoi kääntymään iltapäivän puolelle, kun kuulapaikalla alkoi jytisemään. Mitaleja rohmunneilla Vanessa Salmisella ja Julia Vuorella oli selkeä suunnitelma T12 kuulassa: työnnetään niin paljon, että päästään yhdessä palkintopallille. Tai eihän tytöt sitä ääneen ollut sanonut, mutta jälkeenpäin siltä vahvasti näytti. Ja sehän sopi vallan mainiosti ja lopputuloksena Vanessalle ennätys 9,75m, joka oikeutti piirinmestaruuteen. Julialla myöskin komea heittosarja, jonka paras oli 9,58m ja kullan lisäksi myöskin pronssi tarttui Salaman haaviin.

Loistavan ensimmäisen päivän kilpailut Erika Pyykkö jatkoi vielä 200 metrin pikamatkalle sunnuntaina. Pitkäjalkainen Pyykkö paineli 200m aikaan 27,29, mikä tarkoitti, että siitäkin lajista Pyykkö nappasi mitalin. Tällä kertaa pronssisen.

Keihäspaikalla elettiin samalla jännittävissä tunnelmissa, kun T13 keihäskilpailu oli alkanut ja Salaman Miisa Tuomolan heitto parani tasaisesti ensimmäisellä neljällä heitolla tulokseen 28.13m. Viimeinen napsu jäi tällä kertaa puuttumaan. Kuitenkin 4. sija, mikä tarkoittaa hyvää pistepottia Salamalle.

Nuoremmissa vuorossa olivat pitkät matkat eli 1000m. T9 sarjaan Salamalla oli kaksi edustajaa; Vendi

Lehtimäki sekä Sohvi Mero. Vendi juoksi räväkällä loppukirillään hienosti toiseksi ajalla 3.52,18 ja ensimmäistä kertaa Sisulisähuipentumassa juossut Sohvi lähelle pistesijoja ajalla 5.30,58.

Ja ensimmäistä kertaa viikonlopun aikana saatiin forssalaisväriä myös seiväshyppypaikalle, kun tänään tiistaina Salamaa piiriotteluunkin edustamaan lähtevä Verneri Vesala taivutti itsensä 3,40 metristä yli kolmannella, millä irtosi pm-pronssi Forssaan. Ikävästi seiväskilpailun kanssa samaan aikaan ollut P15 kiekko piti Vernerin kiireisenä, sillä hän osallistui molempiin lajeihin. Tästä piittaamatta myöskin limppu näytti liikkuvan siihen malliin, että samalla kun seiväsmitalit jaettiin, niin Vesalalla jatkui kiekon palkintojenjako. Onneksi palkintojenjako oli sentään saatu aikataulussa eriaikoihin, niin mitalien nouto onnistui vaivattomasti. Kiekossa tulos 35.26 ja toinen pronssi perään Vesalalle.

Ja äkkiä takaisin juoksuradalle, nimittäin ensimmäisenä päivänä T14 300 metrin aidoissakin jo mitalin ottanut Maisa-Kaisla Tuomola oli starttaamassa nyt vastaavasti 300 metrin sileälle. Mukana myös seurakaveri Amanda Lehtimäki. Tytöt jälleen samassa kilpailussa näyttivät vahvaa suorittamista. Jälleen palkintopalliin iski kaksi Salamaa. Maisa ykköspallille ja Amanda kolmospallille.

Päivä jatkui kirkkaissa valoissa, kun juuri piirinmestaruuden 300 metrillä ottanut Maisa-Kaisla otti murskavoiton keihäspaikalla. Tulos 35.68m ja kolmas piirinmestaruus samana viikonloppuna oli tosiasia.

Ensimmäisenä päivänä hyvin onnistunut Minja Kaunisharju jatkoi kilpailua myös toisena päivänä vielä T9

kuulassa. Minja laittoi ennätykset uusiksi ja näin voitti vielä piirinmestaruushopeaa tuloksella 6.20m.

Ja ettei toinenkaan päivä loppuisi laimeasti, niin Salaman 14 vuotiaat kiekkomiehet olivat iskussa. Tutuksi tulleet Niklas Vuori ja Niilo Virta käyttivät samaa taktiikkaa, kun edellä Maisa ja Amanda: iskut ykkös- ja kolmospallille kiekossa oli vahva osoitus osaamisesta. Niklakselle piirinmestaruus tuloksella 32.75 ja Niilolle piirinmestaruuspronssi tuloksella 30.32.

Näin viikonlopun mitalisaldoksi Salama onnistui keräämään komeat 33 piirinmestaruusmitalia. Yhteensä urheilijoita Salamalta oli mukana 27, mikä tekee mitalisaldosta todella kovan.

Mitaleiden lisäksi Salaman urheilijoista Antti Ranta, Miisa Tuomola, Malla Tuomola, Pinja Kallionpää, Alissa Hirvonen, Ella Kaija, Mandi Lehtimäki, Miina Pääjärvi, Rasmus Salminen, Lenni Torkkel sekä Laura Touru keräsivät suorituksillaan huikean määrän sisulisäpisteitä Salamalle, joiden merkitys HämSY:n sisulisäpistekilpailussa on todella tärkeää!

#SALAMAISKEE

 

Teksti: Atte Lahti

YHTEISTYÖSSÄ