Pages Navigation Menu

Harjoittelu

Hiihtokoulu – harjoittelu, välineet ja kilpaileminen

 

 

 

Harjoitus tekee mestarin

Hyvä kunto on jokaiselle ihmiselle tärkeä. Hyvä kunto auttaa Sinua jaksamaan töissä, koulussa, opiskelussa ja urheilussa ja muussa vapaa-ajan harrastuksissa. Hyväkuntoinen pystyy myös vastustamaan erilaisia sairauksia.

Harjoittele monipuolisesti

Nuorille on tärkeää harjoitella monipuolisesti. Monipuolinen liikunta antaa hyvän perustan elimistön tasapuoliselle kehittymiselle.

Hiihto sinällään on monipuolinen laji. Hiihtäjä tarvitsee menestyäkseen kestävyyttä, voimaa, ketteryyttä ja tietysti hiihtotaitoa eli tekniikkaa. Hiihtotekniikan oppii parhaiten hiihtämällä paljon.

Ski-Teamin harjoitusten lisäksi Sinun kannattaa hiihtää ”kotinurkissa”.

Tee oma hiihtomaa

Tee itsellesi hiihdon harjoituspaikka eli oma hiihtomaa, jos vain se suinkin on mahdollista. Harjoituspaikkaasi voi kuulua oma latu – vaikkapa lyhytkin. Jos on mahdollista, siihen voi kuulua kumpare, jossa voi harjoitella mäenlaskua, nousutekniikkaa, pujottelua; siinä voi olla hyppyri, ”urkulatu” ja muita mukavia taitoa kehittäviä kohtia. Tärkeää on, että olet suksilla mahdollisimman paljon! Hiihdä ilman sauvoja, vuorohiihtoa, tasatyöntöä. Opettele hyvä perinteisen hiihtotekniikka ennen kuin aloitat luistelun harjoittelun. Suksilla voi myös leikkiä natua ja muita pelejä.

Muut lajit

Vaikka pitäisitkin hiihtoa päälajinasi, Sinun kannattaa harrastaa muitakin lajeja, käydä harjoituksissa ja kilpailuissa.

Talvella voit esim. luistella, lasketella, jumpata, uida ja pelata erilaisia pallopelejä. Kesällä voit yleisurheilla, uida, meloa, soutaa, pyöräillä ja pelata eri pallopelejä.

Salaman hiihtokoululaisen sopii hyvin harrastaa yleisurheilua oman seuran puitteissa. Salaman urheilukoulu toiminee tänäkin talvena ja harjoituksia lienee kerran viikossa.

Kesällä urheilukoululla on kaksi harjoitusta viikossa urheilukentällä.

Hiihtäjän on hyvä harrastaa suunnistusta. Ski-Teamiläiset ovat joukolla käyneet Lounais-Hämeen Rastin harjoituksissa ja kilpailuissa. Rastin Oravanpolkukoulussa opitaan suunnistuksen alkeet ja liikutaan paljon maastossa.

Ravinto

Kasvaessasi ja harjoitellessasi tarvitset runsaasti monipuolista ravintoa. Syö perunoita, puuroa, lihaa, kalaa, juureksia, vihanneksia, leipää, maitotuotteita ja paljon hedelmiä ja marjoja. Näissä on myös elimistölle välttämättömiä vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita. Vältä rasvaisia ruokia ja ”tyhjiä kaloreita”, joita saa makeisista, suklaasta, makeista limonadeista ja mm. leivoksista.

Lepää riittävästi

Paljon liikkuvana ja kasvavana tarvitset runsaasti lepoa. Mene ajoissa nukkumaan ja nuku 8-10 tuntia yössä. Näin olet aamulla virkeä aloittamaan koulupäivän, jonka jälkeen jaksat vielä harjoitella.

FS Ski Team

FS Ski-Team on ollut alkujaan Forssan Salaman hiihtokoulun nimi, mutta vähitellen koko hiihtojaostoa on ryhdytty kutsumaan tällä nimellä.

FS Ski-Teamin piiristä on kehittynyt erinomaisia hiihtäjiä. Forssan Salaman hiihtokoulussa harjoitelleista parhaiten ovat menestyneet Sari Salminen ja Sari Koskinen, jotka ovat molemmat yltäneet nuorten maailmanmestaruuskilpailujen viestissä pronssille Suomen joukkueessa. 1990-luvun puolivälissä Salama on voittanut naisten SM-viestissä kaiken värisiä mitaleja, ja kerran joukkueella Sari Koskinen, Johanna Aaltonen ja Anita Nyman kultaa.

Ahkeralla harjoittelulla Sinullakin on mahdollisuus menestyä Salaman, 3. lohkon, Hämeen piirin, Suomen tai kukaties jopa maailmanmestaruus-kilpailuissa.

Välineet

Hiihto on välineurheilua. On tärkeää, että hiihtovarusteet ovat käyttäjälleen sopivat. Suksien ja sauvojen tulee ennen kaikkea olla oikean mittaiset.

Suksien ja sauvojen pituudet

 

Oma pituus 110 120 130 140 150 160 170
Suksi P 130 140 150 160 170 185 195
Suksi L 120 130 140 150 160 180 190
Sauva P 90 98 107 115 123 131 140
Sauva L 97 106 115 123 132 141 150

P = Perinteiseen hiihtoon L = Luisteluhiihtoon

Sauvan mitta voidaan laskea kertomalla hiihtäjän pituus perinteisessä luvulla 0.82 – 0.84 ja luistelussa luvulla 0.88 – 0.90.

Alle 14-vuotiaat voivat hyvin hiihtää samalla suksiparilla niin luistelu- kuin perinteistä hiihtotapaa. Tällöin suksen mitta voidaan ottaa taulukosta luistelusuksen kohdalta.

Suksen jäykkyys

Lisäksi suksien jäykkyys vaikuttaa luistoon ja pitoon. Oikea jäykkyys mitataan asettamalla sukset tasaiselle alustalle. Kun hiihtäjä seisoo siteiden kohdalla paino tasaisesti molemmilla suksilla, tulee suksen alla voida liikuttaa paperia n. 50 cm:n matkalla suksen keskikohdalla. Siirrettäessä paino toiselle sukselle ei paperi saa liikkua.

Sukset saavat mielellään olla ”löysät”. Kun suksia puristetaan vastakkain, voidaan löysän parin kärkien väliin työntää helposti etusormi.

Sauvat

Sauvat tulee olla joko laskikuitua tai hiilikuitua. Sauvan hihnan tulee olla säädettävissä ja se kannattaa säätää aika lyhyeksi. Sauvat kannattaa lyhentää oikean mittaiseksi. Lyhentäminen tehdään yleensä yläpäästä esim. rautasahalla. Muovisen kädensijan saa pois liottamalla sitä ensin lämpimässä vedessä. Sompamalleista parhaita ovat ”delta”-mallisia. Luisteluun ja perinteiseen kannattaa hankkia eri pituiset sauvat.

Siteet

Siteitten tulee olla ns. kärkisiteitä. Yleisesti käytetään ns. Salomonin siteitä, joko tyyppiä SNS tai SNS Profil, joista edellinen sopii hyvin myös nuorimmille hiihtokoululaisille, mutta on jäänyt pois tuotannosta. Jälkimmäinen malli on ominaisuuksiltaan ainakin luistelussa selvästi parempi. Muitakin hyvä kärkisiteitä on myynnissä.

Monot

Siteisiin sopii vain vastaavat monotyypit. Lisäksi monoja tehdään luistelua ja perinteistä varten sekä näiden yhdistelmiä, ”combeja”. Perinteisen monoilla voidaan luistella, mutta luistelumonoilla on vaikea hiihtää perinteistä, combeilla selvitään molemmista hiihtotavoista. Kun hankkii yleisesti käytössä olevan mono-side -yhdistelmän, on käytettyjen välineiden hankinta helpompaa ja esimerkiksi viesteissä voi lainata vaikkapa joukkuetoverilta hyvin pelaavan suksiparin.

Vaihtopörssi

Hiihtovälineet ovat melkoisen kalliita. Kannattaa miettiä, hankkiiko ne uutena vai käytettyinä. FS Ski-Teamissa on varusteiden vaihtopörssi. Pörssi toimii siten, että osto- ja myyntihalukkuudesta ilmoitetaan Vieremän hiihtostadionin majassa olevalla ”pörssilistalla”. Listalta voi katsoa kenen kanssa lähdetään hieromaan varustekauppoja. Käytä siis varustepörssiä!

Huolehdi varusteistasi

Hiihtäjien tulee totuttautua huolehtimaan varusteistaan hyvin. Sukset ja sauvat viedään käytön jälkeen paikoilleen. Oikea säilytyspaikka on sisätiloissa. On myös opeteltava varomaan naarmuttamasta suksien pohjaa hiekassa ja kivissä – jokainen naarmu näet heikentää suksien luistoa.

Suksien voitelu

Suksien voitelu koetaan – ainakin aluksi – vaikeana asiana. Se on kuitenkin olennainen ja tärkeä osa hiihtoa eikä ollenkaan niin hankala kuin usein ajatellaan. Suksien voiteluun kannattaa perehtyä nuoresta pitäen.

Voitelun opettelu tulee aloittaa kokeneen ”rasvamestarin” opastuksessa, sillä esim. voiteitten sulattamisessa käytettävä kaasulla lämmitettävä voitelurauta tai sähkösilitysrauta aiheuttaa vaaraa. Hiihtäjänuorten vanhempien kannattaa opetella voitelu ja muu suksihuolto.

Sukset kannattaa voidella myös harjoituksia varten, jolloin harjoittelu onnistuu paremmin ja itse voitelusta saa arvokasta kokemusta. Salaman hiihtojaosto järjestää seuran jäsenille voitelukursseja.

Kilpaileminen

Ski-Teamin tärkeimpänä tavoitteena on saada mahdollisimman moni nuori oppimaan hiihtotaito ja ottamaan hiihto elinikäiseksi harrastuksekseen joko kuntoilu- tai kilpailumielessä. Kilpaileminen toisten hiihtokoululaisten kanssa on hauskaa ja jännittävää.

Salaman tavoitteena on myös kilpailumenestys ja siksi seura kannustaa Ski-Teamin nuoria lähtemään kilpailuihin Forssan ulkopuolelle.

Hiihtoseurat, esimerkiksi Salama, järjestää eri tasoisia kilpailuja. Jäsentenvälisiin kilpailuihin saavat osallistua kaikki seuran jäsenet. Piirikunnalliset ja piirin mestaruuskilpailut on tarkoitettu Hiihtoliiton piirin alueella olevien seurojen jäsenille. Eli Hämeen piirin kilpailut ovat avoimia Salaman hiihtäjille. Kansallisiin kilpailuihin saavat osallistua kaikki Suomen hiihtäjät.

Luokkasuoritukset

Suomen Hiihtoliitto luokittelee seurat ja hiihtäjät menestyksensä perusteella I-, II- ja III-luokkaan. Hiihtäjät voivat saada luokkasuorituksia seuran omissa, lohkon kilpailuissa sekä piirikunnallisissa ja sitä suuremmissa kilpailuissa.

Pyritään yhdessä saamaan mahdollisimman monta salamalaista vähintään III-luokkaan.

YHTEISTYÖSSÄ